БЪЛГAPCКOТO КИCEЛO МЛЯКO

1. Българското кисело мляко е създадено през вековете от нашите прадеди.

Бългapcкoтo киceлo млякo e yникaлeн пpoдyкт. Heгoвaтa тpaдиция e xилядoлeтнa и кopeнитe мy ce кpият oщe в caмoтo зapaждaнe нa бългapcкaтa дъpжaвa и пpeди нeя. Ето и няколко факта, свързани с историята на българското кисело мляко:

Българското кисело мляко е на повече от 2500 години

Факт 1. Киселото мляко е познато на човека още от дълбока древност. Траките, които живеели по нашите земи, са установили, че киселото мляко се запазва много по-дълго от прясното. Те установили, че чрез прибавяне на кисело мляко в прясното се получава продукт, който се нарича квасено мляко или „прокиш“.

Факт 2. В началото на XX в. България е била на първо място в Европа по брой на столетниците. Според тогавашните учени начело с професор Иля Мечников този факт може да бъде обяснен единствено с феномена на българското кисело мляко.

Факт 3. Българският учен д-р Стамен Григоров установил, че причината за подквасването на млякото се дължи на млечно-кисели бактерии.

Факт 4. Много народи си оспорват заслугата за произхода на киселото мляко, но има достатъчно факти, които доказват, че киселото мляко е произлязло от българските земи. Още гръцкият историк Херодот е написал, че „овчето кисело мляко е дар от траките“.

Факт 5. Уседналият начин на живот на българите създал още по-големи удобства за получаване на кисело мляко. Те приели традицията, оставена от траките, да подгряват млякото на огън и да го подквасват в глинени и дървени съдове вместо кожени мехове, като разбрали, че след сваряване и подквасване със старо кисело мляко се получавало по-вкусно кисело мляко.

Факт 6. Отличителната разлика на българските закваски за кисело мляко, която ги разграничава от закваските, използвани при производството на кисело мляко в другите страни е, фактът, че при българските закваски съществува трайна симбиотична връзка между двата вида бактерии (Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus). Именно на симбиозата се дължи различието между вкуса и аромата на българското кисело мляко, сравнено с кисели млека, произведени със закваски, са изолирани и създадени извън нашата страна.

Факт 7. Единственият музей на киселото мляко в света се намира в българското село Студен извор, край град Трън.

Факт 8. Българското кисело мляко прави първата си поява в Западна Европа като лекарство. То излекувало френския крал Франсоа І от стомашно разстройство.

Д-р Стамен Григоров- откривателят на лактобацилус булгарикус – най-полезната за здравето бактерия
Лактобацилус булгарикус е кръстена на България – страната, в която за първи път е открита и използвана. Бактерията се среща свободно в природата на България.

Факт 9. Киселото мляко има редица лечебни свойства. То забавя стареенето на организма и е може би най-добрият източник на лесно усвоим калций. Калцият е жизнено важен за изграждането на костите и зъбите, а млечнокиселите бактерии огра- ничават образуването на ракови клетки.

Факт 10. Редовната консумация на кисело мляко засилва имунитета и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Киселото мляко също така има и антитоксично действие.

2. Уникалното Зелено сирене от село Черни Вит

„Черни Вит“ е вид българско сирене, което се произвежда единствено в района на село Черни Вит, община Тетевен, разновидност на бялото саламурено сирене. То е едно от трите плесенни сирена в Европа и единственото плесенно сирене на Балканите.

 

Историята на зеленото сирене е тясно свързана с бита на местните хора от времето,

когато в Стара планина се отглеждат хиляди овце. В летните кошари, разположени по високопланинските пасища, овчарите правят сирене и го съхраняват в дървени качета. Постепенно саламурата от сиренето се отцежда през порите на дървото и парчетата остават на сухо. В края на лятото овчарите свалят сиренето в селото и го складират в изби при постоянна влага и температура от около 10 – 12o С. При от- варянето на качето, от досега с влажния и хладен въздух, сиренето започва да се

покрива със синьо-зелена плесен.

Местните жители дълго време смятали мухлясалото сирене за развалено и нека- чествено. То започва да изчезва през 70-те години на ХХ век, когато местните про- изводители заместват дървените съдове с пластмасови бидони.

Зеленото сирене е преоткрито едва през 2007 г. от италиански специалисти и от- тогава редовно се представя на световното изложение на сирена в гр. Бра, Италия, където получава висока оценка за своята уникалност и качество.

 

Учебна дейност 1:
Експеримент „Домашно кисело мляко по рецепта на баба“

!!! Внимание: За тази дейност ще ви е необходима помощта на учител или родител!

Необходими материали:

голям съд с капак, 1 л. прясно мляко, половин кофичка кисело мляко за закваската, котлон, 3-4 буркана с капачки, лъжица, покривка, гот- варски термометър

Стъпки на експеримента:

1. С помощта на вашия учител или родител сварете в голям съд 1 л. прясно мляко.

2. Оставете свареното мляко за 10 – 15 минути и поставете капак върху съда.

3. Охладете прясното мляко до 44 – 45o С, като проверите температурата с готварски термометър.

4. В купичка добавете около 40-50 г кисело мляко, което разбърквате с мал- ко прясно мляко, така че да получите хомогенна смес.

5. Получената смес прибавете към топлото прясно мляко.
6. Разбъркайте сместа и налейте в предварително подготвени сухи буркани. 7. Затворете бурканите и ги покрийте с кърпа. Оставете ги за около 3-4 часа.

Учебна дейност 2:
Дискусия „Да анализираме опаковките на млечните продукти“

Млякото и млечните произведения са един от основните хранителни продукти. Качеството на тези продукти е от изключителна важност за здравето на хората. За съжаление все по-често това качество се влошава. Едни от причините за това са промишленото отглеждане на млекодайни животни, храненето им с изкуствено обогатени фуражи, транспортирането, преработването, обезмасляването, пастьоризирането на млякото, което от една страна удължава годността му, но от друга раз- валя неговия вкус. Много често тези млека водят и до поява на алергии.

Необходими материали: различни опаковки от кисело мляко, кефир, млечни произведения.

Въпроси за дискусия: Анализирайте информацията за съставките, отпечатани на етикетите на млечните продукти.

Отговорете на следните въпроси: Кои от съставките са добавки? Има ли нишесте или желатин в състава на киселото мляко? Какви са предимствата да консумираме домашни кисели млека и извара? Какви са ползите/недостатъците при пазаруване на млечни продукти от магазините?

 
Учебна дейност 3:
Домашен експеримент „Да си напрвим домашен сладолед от кисело мляко“

!!! Внимание: За тази дейност ще ви е необходима помощта родител!
Необходими материали: цедено кисело мляко, замразени плодове, мед, чаши, нож, лъжица, миксер

Стъпки на експеримента:

1. Измийте добре плодовете (малини, ягоди, праскови или други).

2. Нарежете ги на малки парченца и ги сложете в хладилника за около 2-3 часа да се замразят.

3. За приготвянето на сладоледено кисело мляко може да използвате както готово цедено кисело мляко, така и да изцедите сами обикновено кисело мляко.

4. Смесете киселото мляко с плодовете и добавете 1 супена лъжица мед.

5. Разбъркайте добре с миксер.

6. Изсипете в купички и оставете в хладилника за около час, като го разбър- кавате на 20 минути.

Добре дошли в WellBeCome!

Проектът е финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014 — 2020 г.

bg_BGБългарски
sr_RSСрпски језик en_GBEnglish (UK) bg_BGБългарски
Превъртете до Top