ПЧЕЛНИЯТ МЕД И НАШЕТО ЗДРАВЕ

1. Истории и легенди за пчелния мед от древността до наши дни“
Пчелен мед

Медът е сладка течност, произведена от медоносните пчели от пчелния прашец. Има повече от 300 вида мед, различаващи се по източника (цветовете), които пчелите използват, за да събират цветен прашец. Медът има хигроскопични, антибактериални, противовъзпалителни свойства. Също така е и много вкусен. Медът никога не се разваля.

За да събере 1 кг мед, пчелата трябва да посети между 8 и 10 млн. цвята или да обиколи Земното кълбо 9-11 пъти!

Пчелният мед се е използвал още от древни времена. Той е бил любимата хра- на на народите от Египет, Китай, Индия. Лечители от тези страни са използвали меда за лечение. Медът е бил наричан „Елексир на младостта”, „Храна на боговете”, даваща вечна младост и безсмъртие. Хората вярвали, че медът притежава тайнствена лечебна сила – смесвали го с отвара от билки и го пиели при най- различни болести. Медът за тях е бил магически, използван е като панацея за всички заболявания. Според учени и археолози, хората започнали да добиват мед преди около 10 хил. години.

Медът в Древен Египет

В Древен Египет пчеларството е било познато отпреди около 6 хил. години. Това е и мястото, откъдето води началото си съвременната пчеларска наука. Те са сред първите хора на Изток, които отглеждат пчели, за което разказват издълбани в стените на храмовете надписи и рисунки, както и йероглифи по папирусите.

В Египет са уважавали изключително много медоносната пчела. Символите на пчелата и кошера могат да бъдат намерени навсякъде из Египет – по бижута, по стените в храмове и гробници, втъкани в платове, издълбани върху известния Розетски камък, както и близо до подписа на фараона върху официални документи, дори емблемата на някои династии фараони е била пчела. Египтяните са дарявали мед и пчелен прашец на боговете, пчелните продукти са участвали в почти всеки техен ритуал. Телата на фараоните, след смъртта им, са поставяни в съд с мед. Многобройни египетски папируси свидетелстват, че медът е бил използван широко за лечението и профилактиката на всевъзможни болести и проблеми.

Употреба на меда в Древен Египет
Медът в древна Гърция

Пчеларството получава голям разцвет в Древна Гърция. Там медът е бил наричан „най-ценен дар на природата” и „питие на младостта”. Древните гърци обожавали меда, смятайки го за важен елемент при правилното хранене, което намира отражение и в митологията им. Амброзията, храната на боговете, представлявала смес от мляко и мед. Те твърдели, че пчелите са оцелелите души на жриците на Афродита. Там в жертва на боговете са били принасяни плодове, намазани с мед – според преданията именно той дарявал боговете с тяхното безсмъртие.

Употреба на меда в Древна Гърция
Медът в живота на древните българи

Развитието на пчеларството датира още от времето, когато прабългарите са на- селявали земите около Азовско море и реките Кама и Волга. Пчелният восък и медът са били един от основните раз- менни продукти в търговията на старите българи с Византия, Италия и Дубровник.

Медовината е най-старата алкохолна напитка, получена от човека. Медовината се получава при ферментация на на мед и вода, с добавка на мая. Била е разпространена и сред прабългарите. Някой манастири все още поддържат старата традиция за направа на медовина. Според прабългарите медовината освен ароматновкусови качества има също и лечебна сила.

Употреба на меда от древните българи
2. Лечебните свойства на меда
 

Пчелният мед е изцяло натурален продукт, който притежава редица лечебни свой- ства. Целебната му сила е известна още от древността.

Няколко ползи за здравето от пчелният мед или за какво помага меда…

– Помага при алергии. Πopaди пpoтивoвъзпaлитeлнитe cвoйcтвa нa мeдa, тoй мoжe дa пoмoгнe зa нaмaлявaнe нa aлepгичнитe cимптoми. Toй дeйcтвa кaтo ecтecтвeнa вaкcинa, зaщoтo cъдъpжa мaлки кoличecтвa цвeтeн пpaшeц.

– Природен източник на енергия. Суровият мед съдържа естествени захари (80%), вода (18%) и минерали, витамини, цветен прашец и протеин (2%). Не е изненадващо, че медът е наречен „идеалното гориво“ за организма.

– Силен антиоксидант. Медът подобрява здравето на организма като стимулира имунната система на човека. Медът съдържа мощни антиоксиданти, за които е до- казано, че намаляват риска от сърдечни заболявания и рак.

– Естествен сироп за кашлица. Медът е толкова ефективен при лечението на каш- лица като сиропите за кашлица. Една доза мед може да намали секрецията на слуз и кашлицата.

– При диабет. Koнcyмaциятa нa cypoв мeд мoжe дa нaмaли pиcкa oт paзвитиe нa диaбeт. Koмбинaциятa oт cypoв мeд и кaнeлa мoжe дa бъдe ocoбeнo пoлeзнa зa здpaвocлoвнoтo усвояване нa кpъвнaтa зaxap, кaктo и мнoгo дpyги здpaвни пpoблe- ми кaтo гингивит и aкнe.

3. Глобалният проблем с измирането на пчелите

Тайнственият феномен на изчезването на пчелите по света засега няма обяснение. Насекомите имат незаменима роля за опрашването на почти всички растения в природата. Майката природа е подарила на човека уникален механизъм за опраш- ването практически на всички растения – пчелата.

Какво ще стане, ако всички пчели загинат?

Твърди се, че ако пчелите изчезнат, човечеството неминуемо ще ги последва. Eднa тpeтa oт xpaнитe, кoитo xopaтa кoнcyмиpaт, ce oпpaшвaт oт нaceкoми, a 80 % oт тeзи нaceкoми ca пчeли. Aкo пчeлитe изчeзнaт, нямa дa имa дoбиви, нямa дa имa peкoл- ти и пpoдyкциятa щe e c мнoгo лoшo кaчecтвo. Ако няма пчели, растенията няма да дават плодове, много от животните ще изчезнат, защото няма да има с какво да се хранят. Пчелните семейства по целия свят измират и всяка година кошерите нама- ляват с една трета. Прекомерното култивиране, използването на химикали и уни- щожаването на местообитанията са едни от причините, довели до загиването на толкова много пчелни семейства.

Учебна дейност 1:
Проект „Защо трябва да консумираме мед с мяра?“

Медът е едно от най-полезните и използвани в алтернативната медицина лекарства от природата. Но колкото и странно да звучи, той може да се окаже смъртоносен за най-малките. Направете проучване и отговорете на въпроса „Защо трябва да кон- сумираме мед с мяра?“. Защо педиатрите не разрешават да се дава мед на бебето преди навършването му на една годинка. Използвайте работният лист в задачата.

РАБОТЕН ЛИСТ 1
Ето до какво може да доведе прекаленото похапване на мед…
  • Консумацията на големи количества мед ежедневно може да наруши храно- смилането. И по-конкретно, да причини стомашни спазми, подуване на коре- ма и диария.
  • Сладкият мед е и леко киселинен, а прекомерното излагане на киселинни храни може да разруши зъбния емайл.
  • Не бива да се забравя, че медът е форма на захар, а когато се повиши нейната консумация, се повишава опасността от инсулинова резистентност.
  • Медът може да крие риск и за тези, които имат алергия към полени, защото консумацията му може да причини подуване и обрив.
Учебна дейност 2:
Експеримент „Експерти по меда“

Има много методи, чрез които можем да проверим дали пчелният мед е чист или има примеси в него. Примесите в меда развалят неговите вкусови качества и лечебните му свойства.

Необходими материали: различни проби с пчелен мед, лъжица, чаша с вода, жълтък на яйце, йод.

Опит 1: Пуснете в чаша вода лъжичка мед. Истинският мед потъва на дъното и не с разтваря във водата, докато обработеният или изкуствен мед започва да се разтваря.

Опит 2: Разбъркайте с вилица мед и жълтък. Ако медът е истински, жълтъкът започва да изглежда като сварен.

Опит 3: Разтрийте малко мед между пръстите си – ако лепне, в него има захар или изкуствен подсладител.

Опит 4: В чаша с вода поставете една супена лъжица мед. Разбъркайте добре и с помощта на вашия учител добавете 2-3 капки йод. Ако разтвора посинее, то това означава, че в меда е добавено нишесте или желатин.

Учебна дейност 3:
Експеримент „Ще се образуват ли кристалчета в меда“

Необходими материали: три еднакви бехерови чаши (по 50 мл), вода, лъжичка, стък- лена пръчица за разбъркване, течен мед, хладилник, таймер, маркер.

Стъпки на експеримента:

  • Надпишете чашите с маркер съответно с 1, 2 и 3.
  • Поставете в трите чаши по една супена лъжица от меда.
  • В чаша 1 налейте 20 мл вода.
  • В чаша 2 налейте 40 мл вода.
  • В чаша 3 оставете само меда, без да наливате вода.
  • Направете хипотеза, в коя проба ще се образуват кристалчета.

ХИПОТЕЗА:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  • Разбъркайте със стъклената пръчица трите проби.
  • Поставете ги във фризер за около 12 минути.
  • Наблюдавайте пробите на всеки 3 минути и отбележете къде са се обра- зували кристали. Отбележете със знака „+“ наличие на кристалчета или „-„ липса на кристалчета.
  • Сравнете получените резултати с вашата хипотеза. Направете извод какви фактори променят скоростта, с която медът кристализира?

 

ПРОБИ/ ВРЕМЕ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ3 мин.6 мин.9 мин.12 мин.
Проба 117.511.70.0178
Проба 219.07.80.0148
Проба 324.529.70.0370

Добре дошли в WellBeCome!

Проектът е финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014 — 2020 г.

bg_BGБългарски
sr_RSСрпски језик en_GBEnglish (UK) bg_BGБългарски
Превъртете до Top