ТАЈНА ЗДРАВЉА И РАЗНЕ ХРАНЕ

Што треба да содржи храната што ја јадеме?

Шта треба да садржи храна коју једемо? Главне врсте хранљивих састојака (протеини, угљени хидрати, масти), вода, минералне соли и витамини уносе се храном. Унос хране се користи као извор хранљивих састојака и енергије неопходне за постојање сваке ћелије у људском телу. У разградњи хранљивих састојака у свакој ћелији ...

внатрешните органи и градење на нови клетки. Дел од добиената енергија се претвора во топлина и обезбедува постојана телесна температура. 

Затоа правилната исхрана бара внесената храна да одговара на структурните и енергетските потреби на организмот.

Која е енергетската содржина
на поединечните видови на хранливи материи?

Енергетската вредност на оптималното мени за храна за секој човек треба да се определи и според видот на активноста што ја врши. На пример, за лекарите, наставниците, инженерите, пресметано е дека треба да земаат храна со приближна енергетска вредност од 11.000 - 12.000 kJ дневно. За спортистите кои напорно тренираат за време на тренинзите и натпреварите, се проценува дека им требаат 16.000 - 18.000 kJ дневно. Хра-

Храната што ја јаде треба да биде разновидна по вид и да содржи протеини: масти: јаглени хидрати (во грамови) во приближен сооднос 1:1:4.

Која треба да биде содржината на комплетното мени за храна?

Чињеница 1. Повеќе од половина од протеините во храната треба да бидат од животинско потекло поради фактот што содржат есенцијални амино киселини. Овие амино киселини не можат да се синтетизираат во човечкото тело и се снабдуваат со храна во готова форма. За адолесцентите, особено е важно да се јаде храна која ги снабдува сите амино киселини во исто време.

Чињеница 2. Здравата исхрана бара дел од мастите да потекнуваат од растителна храна. На пример, храната од растително потекло како што се сончогледовото масло, маслинките, оревите содржи масни киселини, кои исто така се незаменливи. Тие, како есенцијалните амино киселини, не можат да се синтетизираат во човечкото тело. Тие се вклучени во синтезата на липидите кои ги сочинуваат клеточните мембрани. Ова го спречува развојот на болеста наречена атеросклероза (болест во која холестеролот се депонира во ѕидовите на крвните садови и се влошува снабдувањето со крв до виталните органи).

Чињеница 3. Како извори на енергија, поединечните видови на хранливи материи можат да се заменат едни со други за кратко време. Ова понекогаш се прави поради диететски причини. На пример, во одреден временски период, лице кое страда од заболување на црниот дроб може сериозно да го ограничи внесот на масти поради нарушено лачење на жолчката, што е неопходно за варење на маснотиите. Кај дијабетес, внесот на јаглехидрати е ограничен. Точно е во таков случај да се зголеми не само внесот на масти, туку и на протеини. Взаемната замена на еден вид на хранливи материи со друг се врши под строг лекарски надзор!

Активност за учење 1: Пресметка на индекс на телесна маса

Нормалната телесна маса зависи од возраста, полот и висината на поединецот. Индексот на телесна маса (БМИ) е индикатор кој се користи за одредување на нормалната здрава тежина во зависност од висината. Преку него може да се дијагностицира неухранетост или дебелина. БМИ се одредува со следнава формула:

БМИ = тежина во kg / (висина во метри)²

Пресметајте го вашиот БМИ користејќи ја формулата и споредете го резултатот со маса 1. Извлечете заклучоци и направете мени за здрава храна.

Табела 1. Индекс на телесна маса според Светската здравствена организација
СЪСТОЯНИЕИТМ
Тешка неухранетост< 16,0
Тешка неухранетост16 – 16,99
Блага неухранетост17 – 18,49
Мала тежина< 18,5
Нормална тежина< 18,5
Прекумерна тежина≥ 25,0
дебелината≥ 30,0
Дебелина I степен30-34,99
Дебелина II степен35-39,99
Дебелина III степен≥ 40,0

*книжевен извор: http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi

Наставна активност 2: Подготовка на мени за здрава храна

Вашиот соученик има прекумерна тежина. Досега дневно трошел во просек по 10.000 kJ енергија. За да ја намали телесната маса, треба да зема храна не повеќе од 8.000 kJ. Предложете која храна треба да ја вклучи во неговата исхрана. Користете ги информациите од Табела. 1. во Додаток.

Додаток (на свитокот на наставникот)

Табела 1. Количината на протеини, масти, јаглени хидрати и калории е дефинирана на 100 g/ml производ за сите наведени намирници/пијалоци.

ХРАНА Протеини масти Угљени хидрати Калории
МЕСО, МЕСНИ ПРОИЗВОДИ И ЯЙЦА
Агнешко 17.5 11.7 0.0 178
Говедско филе 19.0 7.8 0.0 148
Гуски 24.5 29.7 0.0 370
Кокошка 17.7 20.8 0.0 261
Виршла 18.5 21.5 0.0 271
Виршла 25.6 39.7 0.0 466
Овца 18.2 12.5 0.0 188
Петли20.87.00.0148
Месо од пилешки нозе 21.03.40.0117
Пилешки крилца 18.0 15.0 1.0 214
Месо од пилешки гради 24.0 1.2 0.0 109
Месо од пилешки рамења 19.5 5.9 0.0 133
Месо од мисиркино месо 20.3 2.4 0.0 105
Месо од мисиркини гради 24.6 0.7 0.0 107
Мисиркино рамо месо 20.7 3.5 0.0 116
Морници 21.0 34.3 0.0 398
Салам Камчия 21.0 16.4 0.0 235
Свински бут18.815.70.0134
Свинско филе - ребро лак 19.914.10.0209
Свинско филе 20.5 5.5 0.0 134
Месо од говедски нозе 21.0 3.1 0.0 114
Говедски врат 19.4 5.5 0.0 129
Говедско рамо 19.2 5.2 0.0 126
Телешко месо от подбедрица 19.2 3.5 0.0 110
Говедско филе 20.2 3.3 0.0 112
Хамбуршка салама 17.0 22.0 0.0 269
Сувана салама 22.0 40.5 0.0 458
Јајце од гуска 13.913.51.3185
Јајце - мисирка 13.511.71.1166
Јајце - кокошка 12.9 11.2 0.7 157
Белка од јајце - кокошки 11.1 0.7 0.7 54
Жолчка од јајце - кокошки 16.1 81.9 9.3 849
РИБА И РИБНИ ПРОИЗВОДИ
Бел тревен крап 17.6 6.4 0.0 130
Бела риба 17.6 0.6 0.0 77
штитот 15.8 0.6 0.0 70
Каража 15.5 20.4 0.0 249
Лопен 19.4 2.5 0.0 102
Копар 14.5 0.8 0.0 66
Морски бас23.93.30.0128
Ослич16.50.50.072
Лефер 19.8 2.5 0.0 103
јастог 18.8 0.9 0.0 85
Бонито 20.5 5.0 0.0 129
Пастрмка 16.5 4.5 0.0 108
Риба туна 23.3 4.9 0.0 140
Сардина 19.4 5.2 0.0 126
Сафрид 18.6 2.1 0.0 95
Скумрия 24.3 3.2 0.0 128
Сом13.311.30.0157
Лихоманка17.00.30.072
Лосось - атлантичний 19.9 6.3 0.0 138
Трицона 18.6 5.5 0.0 126
Філе акули 20.0 4.0 0.0 118
Ікра-лососева 26.1 15.5 4.6 266
Ікра коропа 27.2 6.8 0.0 173
Биса 17.7 2.3 0.0 93
Оселедець 20.7 4.9 0.0 129
Посипати 17.3 5.6 0.0 121
Вийти18.06.00.0128
Короп 17.8 5.6 0.0 123
МОЛОКО ТА МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ
„Активиа" 1.5% 3.6 1.5 4.3 46
„Активиа" Закуска 4.7 3.3 18.3 124
„Активиа" мед и пшеничен зародиш 3.7 3.0 13.5 97
„Активиа" Натурална 3.6 3.5 4.3 64
„Активиа" Натурална 0.5% 4.3 0.5 3.9 38
„Активиа" пълнозърнеста мюсли 3.7 3.2 14.0 101
„Активиа" с плодове 3.7 3.0 13.7 98
Знежирений сир 17.2 0.6 1.8 83
Коров'ячий сир 25.8 29.6 1.6 381
Овечий сир 24.4 30.9 2.0 389
Йогурт 0,1% 3.3 0.1 4.7 33
Йогурт 2% 3.2 2.0 4.5 49
Йогурт 3,6% 3.1 3.6 4.5 63
Сир 16.924.71.4299
Овечий сир 17.1 27.0 1.1 320
Молоко свіже 0,1% 3.50.15.035
Молоко свіже 1,5% 3.3 1.5 4.7 46
Молоко свіже 3,6% 3.3 3.6 4.7 65
Свіже молоко овець 6.7 7.7 4.5 115
Крем 1.6 45.0 3.0 428
ХЛІБ ВИРОБИ ТА КРУПИ
Варений рогалик 6.3 0.7 42.1 204
Віденська булочка 8.6 8.0 64.9 374
зерно8.42.365.4323
Пасхальний хліб 8.41060.9375
Кашкавалка 6.5 14.6 26.9 269
Леща 23.0 1.0 57.9 340
Макарони і спагетті 10.8 1.1 75.0 361
Вівсяні висівки 17.0 7.0 66.0 403
Вівсяні пластівці 13.0 7.5 66.0 392
Рис - білий 6.5 0.5 79.0 355
Рис - коричневий 7.9 2.7 77.0 372
Пшоно 11.0 4.2 72.8 381
Пшениця14.01.867.4350
Жито10.01.872.1352
Пшеничні висівки 15.5 4.5 64.0 368
Солеті „Великови" 10.3 2.0 69.0 343
Солеті 'Золота Добруджа' 12.2 4.2 73.9 391
Солети „Хрус Хрус" 10.3 2.0 69.0 343
Солі 'Чіко'. 12.2 4.2 73.2 388
Соя 36.9 2.7 24.9 277
сухарі 10.8 5.2 73.3 392
тутманський 8.7 19.2 35.9 357
квасоля 23.3 1.5 55.5 336
Хліб житній «Бонус». 9.0 1.4 42.1 222
Хліб 'Віта' без борошна 7.2 2.7 48.2 251
білий хліб 7.1 1.1 51.4 249
житній хліб 6.8 1.2 48.0 235
Тип хліба 8.0 1.7 46.0 236
кукурудза 14.2 5.0 72.1 399
овочі
артишок 2.4 0.1 11.4 57
спаржа 2.20.13.925
брюсельська капуста 3.40.39.053
брокколі 2.8 0.4 6.6 42
горох 6.7 0.5 14.5 91
гриби 1.8 0.5 0.4 13
помідори 1.0 0.2 4.2 23
капуста 1.4 0.2 3.7 22
Капуста - китайська 1.2 0.2 3.2 19
Капуста - Червона 1.4 0.2 7.4 37
Камби 1.0 0.3 4.6 25
картопля2.00.117.580
Квашена капуста1.50.35.330
цвітна капуста 2.0 0.1 5.3 30
огірки 0.6 0.2 2.3 13
Зелена цибуля 1.8 0.2 4.3 26
Стара цибуля 1.7 0.3 10.5 52
листя салату 1.6 0.2 2.3 17
морква 0.8 0.2 8.0 37
баклажани 1.4 0.2 4.2 24
редис 0.9 0.1 3.3 18
ріпа1.90.17.037
гарбуз1.00.16.531
шпинат 3.2 0.4 3.2 29
цукіні 0.6 0.0 3.7 17
Зелена квасоля 2.2 0.3 5.3 33
Буряк червоний 1.2 0.1 9.3 43
перець 1.0 0.3 6.0 31
ФРУКТИ ТА ГОРІХИ
авокадо 2.0 14.6 8.5 175
ананас 0.5 0.1 12.7 55
Смажений мигдаль 21.0 51.0 20.0 632
Сирий мигдаль 15.0 57.0 16.4 647
банани 1.1 0.2 21.0 92
вишни 1.2 0.4 13.1 62
грейпфрут 0.7 0.2 9.8 44
Виноград - білий 0.7 0.1 8.4 38
Виноград - рожевий 0.8 0.1 10.7 48
Виноград - червоний 0.7 0.2 18.2 79
кавун 0.4 0.1 5.9 26
айва0.50.413.159
ківі1.10.514.668
абрикоси 0.1 0.1 11.1 46
груші 0.3 0.4 14.5 64
Груши - азиатськи 0.5 0.2 10.7 47
Круши - диви 0.7 0.5 9.6 46
насиння льону 24.0 31.0 0.0 380
лісові горіхи 13.9 61.8 12.5 670
лимони 0.7 0.6 7.1 37
манго 3.0 0.5 17.0 86
мандарини0.70.310.649
сонце1.00.317.277
мармеладки 0.7 0.5 68.0 286
волоські горіхи 14.8 64.0 13.7 699
помело 0.7 0.5 10.0 48
апельсини 0.9 0.2 10.5 48
персики 0.6 0.1 11.3 49
диня 0.7 0.3 6.1 30
Сливи сині 0.8 0.2 18.7 81
соняшник 21.0 55.8 4.1 610
інжир0.80.319.284
Курага3.40.562.6275
родзинки 2.0 1.0 70.0 304
Сливи сушені 2.2 0.4 63.9 274
Сушений інжир 3.0 0.0 54.0 233
гарбуз 0.7 0.3 7.8 37
Гарбузове насіння 32.4 45.0 12.5 593
дати 2.8 0.2 57.0 246
арахис 26.5 46.6 19.0 610
вишни 0.8 0.4 13.5 62
яблука 0.3 0.3 14.7 64
горски плодове 0.9 0.5 17.4 79
ІНШІ ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ
мову 16.0 15.9 0.4 211
цукор 0.0 0.0 99.9 409
оливкова олія 0.0 99.0 0.0 900
Вершкове масло 0.0 81.6 0.0 742
Пшеничний зародок 7.5 1.3 42.5 216
маргарин 0.0 79.4 0.0 722
Оливки - зелені1.015.33.8158
Маслини - Класически 0.810.76.3126
Оливки - стиглі Джамбо 1.0 6.9 5.6 89
масло авокадо 0.0 99.0 0.0 900
Мигдалева олія 0.0 99.0 0.0 900
Олія від Какао 0.0 99.0 0.0 900
Кокосове масло 0.0 99.0 0.0 900
Вівсяна олія 0.0 99.0 0.0 900
кунжутну олію 0.0 99.0 0.0 900
мед 0.4 0.0 78.3 322
мозок10.49.60.0130
Олія - ​​соєва0.099.00.0900
Олія - ​​соняшникова 0.0 99.9 0.0 909
бекон 0.0 99.0 0.0 900
бекон 16.8 6.0 0.6 125
Печінка 20.1 5.7 1.1 138
СОЛОДОСТІ
Печиво Sweet+ 6.1 27.3 63.6 534
Печиво 'Еверест' горіхове 7.6 21.6 68.5 508
Печиво 'Сніданок' - какао 8.5 8.3 80.6 440
Печиво 'Сніданок' Перемога8.17.182.2434
Печиво 'Рецензія' з вівсянкою 7.519.557.6444
кавове печиво 4.3 25.5 66.7 523
Печиво Траяна 7.5 12.7 76.7 460
Морена Вафля 7.5 27.5 59.5 524
Девіз Вафля 6.0 32.7 49.8 526
Симона Вафля 6.3 29.0 55.0 515
СПОКО ВАФЕЛЬ 7.2 35.2 53.0 567
Тройська вафля 6.0 34.2 58.0 573
Вафля Чайка 6.4 27.7 63.6 539
Шоколад 'Darck Chokolate' Своге 5.2 31.3 51.9 518
Шоколад 'Lindt 70% какао' 8.0 40.0 33.0 532
Шоколад 'Lindt 85% какао' 11.0 46.0 19.0 541
Шоколад „Lindt 99% cocoa" 13.0 49.0 8.0 532
Шоколад„Lindt Orange Dark" 6.0 31.0 49.0 507
Шоколад „Milka Cream" 5.4 44.5 45.5 605
Шоколад„Milka" с цели лешници 7.8 36.5 48.5 562
БЕЗАЛКОГОЛЬНІ НАПОИ
„Кока кола" 0.0 0.0 10.6 42

*літературне джерело: http://www.calorienbalans.com/FoodInfo.aspx

Добродошли у WellBeCome!

Пројекат финансира Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Интеррег-ИПА Бугарска-Србија 2014 - 2020.

sr_RSСрпски језик
bg_BGБългарски en_GBEnglish (UK) sr_RSСрпски језик
Иди на врх