КАКВО СЪДЪРЖА ХРАНАТА?

Храната, която приемаме, трябва да съ- държа следните хранителни вещества: белтъци, мазнини и въглехидрати, вода, минерални соли и витамини. В някои храни тези вещества са повече, а в дру- ги – по-малко или липсват. Белтъците, мазнините и въглехидратите доставят енергия на нашето тяло и го изграждат, а витамините, водата и минералните соли помагат тя да се използва от нас.

Белтъци

Нашето тяло е изградено от белтъци така, както тухлите изграждат тухлените къщи. Белтъците ни дават енергия, за да можем да учим, играем, спортуваме.

В кои храни се съдържат най-много белтъци?

мляко, сирене, извара, яйца, месо, боб, зелен фасул, леща, картофи, орехи, лешници.

Въглехидрати

Въглехидратите са вещества, които ни дават енергия. Ако се храним с храни, богати на въглехидрати, но не използваме тяхната енергия (не се движим, не решаваме задачи или не спортуваме), то те се превръщат в мазнини.

В кои храни се съдържат най-много въглехидрати?

пълнозърнест хляб, овесени ядки, царевица, картофи, фасул, плодове, зеленчуци, захар, шоколад, конфитюр, бонбони, подсладени със захар напитки.

Мазнини

Мазнините също изграждат нашето тяло. Те го обвиват, като образуват мастна тъкан, която го предпазва от изстудяване или прегряване така, като хората изолират своите домове. Мазнините съдържат енергия, която е два пъти по-голяма от тази на въглехидратите и белтъците. Тази енергия обаче се използва от нашето тяло само в краен случай, когато дълго време не сме се хранили.

В кои храни се съдържат най-много мазнини?

масло, мас, сметана, месо, колбаси, пържена риба, ядки, олио, чипс.

Учебна дейност 1.
Приятелски съвет за здравословно хранене

Мишо и Ники са съученици и приятели. Двамата са на 10 години и учат в трети клас. Мишо спортува футбол и се храни здравословно. Ники предпочита да стои пред телевизора и да си похапва вредна храна. Като приятел на Ники, Мишо дава съвет така, че неговият приятел да бъде здрав и да се чувства добре.

Какъв е съвета на Мишо? С какво му препоръчва да се храни?

 

Учебна дейност 2. Меню за шампиони

Иво е футболист. Днес в 14.30 ч. той има важен футболен мач. Помогнете на Иво да състави меню така, че да може да се чувства добре и да има енергия за предстоя- щото състезание. Менюто трябва да включва закуска, обяд и вечеря.

ЗАКУСКАОБЯДВЕЧЕРЯ
Час.........Час.........Час.........
1..................................................1..................................................1..................................................
2..................................................2..................................................2..................................................
3..................................................3..................................................3..................................................
4..................................................4..................................................4..................................................
5..................................................5..................................................5..................................................
Учебна дейност 3.
Какво научих за състава и значението на храната?

Росен обича да си похап- ва шоколад и пица. Днес неговата майка е приготвила вкусен и здра- вословен обяд, но Росен е тъжен и не желае да го изяде. Как ще помогнете на Росен? Какъв съвет ще му дадете, след като научихте за полезните свой- ства и състав на храната?

Какъв е твоят съвет към Росен?

Добре дошли в WellBeCome!

Проектът е финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014 — 2020 г.

bg_BGБългарски
sr_RSСрпски језик en_GBEnglish (UK) bg_BGБългарски
Превъртете до Top