ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА (ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ НА БЪЛГАРИЯ – БЕЗЦЕНЕН ДАР ОТ ПРИРОДАТА)

Лечебните свойства на някои растения са били известни още преди повече от 5000 години в земите на Египет, Индия и Китай. В своите трудове учени от древността оставят информация за билките, ползвани по тяхно време. Макар и в малки коли- чества, билките съдържат вещества, които благотворно влияят на човешкия орга- низъм. Природата на България има най-голямо разнообразие на лечебни растения в Европа, голяма част от тях са защитени видове. Българската флора съдържа над 4 100 вида висши растения, от които 770 са лечебни. Например само на територия- та на Национален парк „Пирин“ се срещат 182 вида лечебни растения. Ето защо ние трябва да познаваме и опазваме естествените находища на това лековито съкро- вище.

Безценните билки на българската природа
Кои растения са лечебни?

Лечебни са тези растения, които съдържат лековити (биологично активни) веще- ства. „Билки“саотделничастиилицелилечебнирастения,плодовеисеменаоттях, които в свежо или изсушено състояние се използват за лечение и профилактика, производство на лекарства, хранителни, козметични и технически цели. По-голя- мата част от лечебните растения в България, са диворастящи, а се култивират едва около 30 – 40 вида. Част от тях участват в състава на горите като преобладава- щи видове и придават облика на растителността. Такива са бреза, липа, бял бор, хвойна, черна боровинка, драка, шипка, смрадлика и др. Голяма част от семената и плодовете на лечебни видове, като къпина, малина, боровинка, дива ягода и др. са храна за много диви животни и птици и са важни за тяхното оцеляване.

Велики открития на български учени и свойствата на някои лечебни растения
Блатно кокиче

През 1959 г. Димитър Пасков открива активно вещество в блатното кокиче. Изолирана в чист вид, тази съставка по- лучава името Нивалин и помага при ле- чение на детски паралич. Блатното коки- че е красиво и рядко лечебно растение, чието опазване е важна мисия за Бълга- рия. България е една от малкото страни по света с естествени находища на блат- но кокиче.

Беладоната (Atropa belladonna) е наречена на името на най-възрастната от трите древногръцки богини на съдбата – Атропа – която отговаря за последния етап от живота на хората. Беладоната е силно токсично растение, съдържащо веществото атропин!

Народният лечител Иван Раев създава т.нар. българско лечение („curra bulgara“) на основата на атропина, извлечен от лудото биле за лечението на паркинсо- нова болест.

Лудото биле (беладона)
За всяка болка си има билка

От най-дълбока древност билките по нашите земи били прочути с лечебните си свойства. Познавали ги траки, славяни и прабългари. Сред най-събираните и из- ползвани лечебни растения са:

  • диворастящите видове – шипка, коприва, глог, липа, трънка, бъзак, хвойна, глухарче, къпина и др.;
  • култивирани – кориандър, лавандула, маслодайна роза, маточина, мента, лайка, дилянка, бял трън, резене и др.
За какво се използват?
Бъзак (тревист бъз,бъзовляк)

Бъзакът е многогодишно тревисто расте- ние. Листата му са назъбени, а цветове- те са бели, с приятна миризма. Неговите плодове са малки, черни и лъскави. Рас- тението може да се намери в планински- те райони и в долините на реките, къде- то слънчевите лъчи не светят директно. Бъзакът е силно антивирусно лекарство. В народната медицина се използва за контролиране на доброкачествени ту- мори. Тинктурата от плодовете на бъза помага да се активира имунната систе- ма, за лечение на настинка и бронхити. Внимание! Зеленикави плодчета не бива да се използват за консумация защото са отровни. Използват се само зрелите плодчета.

Жълтият кантарион е многогодишно тревисто растение с жълти цветове, събрани на върха на стъблото. Народното наименование на билката е „христова кръв“ или „христова чудотворка“. Жълтият кантарион притежава разнообраз- ни и много полезни свойства. Екстрактите от жълт кантарион намират широко приложение при лекуване на депресии и имат противовъзпалително действие. Действа противомикробно, тонизира нервната система и има подчертан кръвоспиращ ефект, засилва сърдечната дейност, леко понижава артериалното налягане.

Жълт кантарион
Червен глог

Червеният глог е бодлив храст, до 2-3 м висок с бели цветове и малки черве- ни плодове. В народната медицина той се използва за регулиране на сърдечната дейност, понижаване на кръвното налягане, подобряване на съня. Още по времето на Римската империя червеният глог се е използвал и за лечение на задух, заболявания на отделителната система и като изключително средство за лечение на сърдечни заболявания.

Глухарчето е многогодишно тревисто растение, което расте из ливади и по тревисти места край пътища и огради, а също и по необработени и изоставени места. Цветовете са жълти, единични, разположени на дълги, кухи дръжки. Народната медицина препоръчва глухарчето против запек, за прочистване на кръвта, против възпаление на пикочния мехур и диабет. Прясната салата от листа на глухарчета се препоръчва при пролетна умора и ави- таминоза.

Глухарче (жълтурче)
Мурсалски чай („Пирински“ или „Алиботушки“ чай)

Мурсалският чай се използва като антиоксидантно, антимикробно, противоязвено и противовъзпалително средство. Употребява се от векове от местното население в планините Ро- допи, Пирин и Славянка. Традиционното му използване се свързва с лечение на настинка, кашлица, фарингит, раздразнено гърло, белодробен емфизем и др. Прилага се също при възпаление и аденом на простатната жлеза.

Съцветията на липата съдържат етерично масло, слузни вещества, витамин С и Е и др. Билката има потогонно, противовъзпалително, диуретично действие, успокоява нервната система. Може да се пие като чай, при възпаление на горните дихателни пътища, главоболие, като успокоително, при възпаление на устната лигавица. Външно се използва при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, за гаргара. В козметиката – като ароматизиращо средство, при кожни обриви.

Липа, род дървета, който включва около 40 вида

Мащерка

Мащерката е сред най-популярните билки у нас. Мащерката е целогодишно растение с малки цилиндрични лилави цветчета, което днес масово използваме като подправка, а плодовете, цветовете и листата се прилагат под формата на лечебно средство за различни болестни състояния на организма. Използва се и като съставка в капките и билковите лекарства за кашлица. Добавя се към водата за уста и пастата за зъби – за да ограничи отлагането на зъбна плака и да повиши добрата хигиена на цялата уста.

Котешка стъпка е билката, за която се смята, че е била използвана от Васил Левски. Той лекувал всякакви болести и кожни наранявания с нея, когато е бил свещеник. Тя е позната още като черно- връх или див босилек. Получила е името си заради формата на цвета. Котешката стъпка се счита за билката, която може да лекува дори рака.

Котешка стъпка
Учебна дейност 1: Проект „Еньовден – празник на лечебните билки“
 
Легенди, приказки и песни разказват за омайни билета, брани в зори от млади де- войки на Еньовден, празникът на слънцето и лечебните растения. Задача и стъпки на проекта: Направете проучване и подгответе презентация или постер за празника Еньовден, като отговорите на следните въпроси:
  • Кога се отбелязва празникът?
  • Какви са народните поверия за този празник?
  • Какви са обичаите на този празник?
  • Какви билки се събират за т.нар. Еньовски китки и за какво служат според народните вярвания?
Учебна дейност 2:
Проект “Да направим визитна картичка на лечебно растение“
Лечебните растения са важни за природата и здравето на хората, за развитието на икономиката на страната ни. Задача и стъпки на проекта: Направете „визитна картичка“ на избрано от вас лечеб- но растение. Това може да е билка, с която родителите ви лекуват, когато сте настинали, или лечебно растение от вашия регион. За да направите визитна картичка на лечебното растение, използвайте следния модел:
  • Наименование
  • Естествено находище на растението
  • Описание на цветове, стъбла, корени
  • За какво се използва в народната медицина
Учебна дейност 3:
Проект „Опазване на редките и защитени видове лечебни растения“

Голяма част от редките и застрашени видове лечебни растения са защитени чрез включването им в границите на защитени територии. Обявяването на защитени те- ритории – резервати, национални и природни паркове, защитени местности е един от най-успешните подходи за опазване на местообитания и находища на лечебни растения. Масовото и прекомерно събиране на лечебни растения, особено, когато билките се събират от корени и цели растения, застрашава тяхното съществуване.

Задача и стъпки на проекта:

Направете информационно табло или брошури за вашето училище, в които представите чрез снимки и информация защитени видове лечебни растения, заплахи за тяхното оцеляване и правилата за събирането и опазването им.

Добре дошли в WellBeCome!

Проектът е финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014 — 2020 г.

bg_BGБългарски
sr_RSСрпски језик en_GBEnglish (UK) bg_BGБългарски
Превъртете до Top